De salderingsregeling:

Vanaf 2023 veranderen er 3 dingen

In het regeerakkoord werd voorzien dat de salderingsregeling per 2020 zou worden beëindigd. Om zonnepenelen aantrekkelijk te houden voor huishoudens, heeft Minister Wiebes aangekondigd deze regeling te verlengen tot 2023. Daarbij is ook aangegeven hoe de salderingsregeling met ingang van 1 januari 2023 wordt afgebouwd. Dit heeft gevolgen voor als je overweegt zonnepanelen aan te schaffen of zonnepanelen hebt en zelf stroom terug levert aan het net.

Wat is salderen?

De stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen en niet meteen verbruikt, lever je terug aan je energieleverancier. Volgens de huidige salderingsregeling mag je de teruggeleverde stroom in mindering brengen op de stroom die je hebt ontvangen. Je ontvangt hiervoor dezelfde prijs als de prijs die je betaalt voor afname, inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw.

De afbouwregeling:

Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Als het wetsvoorstel van minister Wiebes wordt aangenomen, heeft dit 3 veranderingen tot gevolg:

Afbouw in percentages 

Vanaf van 2023 mag je nog maar een percentage van de elektriciteit die je hebt teruggeleverd in mindering brengen op de verbruikte energie. Dit percentage gaat elk jaar omlaag. Het afbouwpad is nog voorlopig. Later dit jaar komt hier meer duidelijkheid over.  

 

         Jaar          2022   2023    2024   2025    2026   2027   2028   2029    2030    2031 

 Afbouw         100%     89%     78%     67%      56%     45%      34%    23%       11%         0% 

 

Digitale of slimme meter verplicht

Om de afbouw toe te kunnen passen, is een digitale of slimme meter noodzakelijk. Alleen dan wordt duidelijk hoeveel energie huishoudens ontvangen en terugleveren. Uiterlijk 1 januari 2023 moeten alle huishoudens, met of zonder zonnepanelen, hierover beschikken. Weiger je deze meter, dan kun je een boete krijgen. 

 

Redelijke terugleververgoeding

Voor het deel van de opgewekte stroom die je met ingang van 2023 niet meer mag salderen, ontvang je een minimale terugleververgoeding. Dat is op dit moment nog niet wettelijk geregeld. Minister Wiebes wil dit minimum wel vastleggen, zodat consumenten beter zijn beschermd. 

Wat zijn de gevolgen?

Wat het effect is van de afbouw op de terugverdientijd van zonnepanelen, is op dit moment lastig te voorspellen. Minister Wiebes verwacht dat investeren in zonnepanelen ook zonder de salderingsregeling financieel aantrekkelijk blijft. Voor wie na 2021 zonnepanelen koopt, loopt de terugverdientijd waarschijnlijk op tot boven de 7 jaar.

Indien je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, wacht daar dan niet te lang mee. Tot deccember 2019 kun je deelnemen aan onze aktie “Zon op Nunspeet. Zo wek je gauw zelf duurzame energie op, profiteer je nog het langst van de salderingsregeling en word je weerbaarder tegen toekomstige belastingontwikkelingen.